To był świat, zupełnie w starym stylu

To był świat, zupełnie w starym stylu

Parafrazując tytuł starego dobrze nam znanego przeboju Urszuli Sipińskiej dziś możemy tylko westchnąć i z lekkim uśmiechem wgłębić się w lekturę starych, ponad stuletnich ogłoszeń prasowych z naszego regionu, zamieszczanych w opolskich gazetach delektując się dość archaicznym stylem pisania ówczesnych redaktorów.

Bo któż dziś słyszał by sprzedawać kołowiec z mantlem i wężami i w dodatku ze wspaniale wykonanymi szprychami oraz pneumatyką za tylko 39,75 marek. Albo kto dzisiaj wie jak wyglądały zapalniczki kieszonkowe z dwoma kamyczkami, knotem i kółkiem (jaki postęp techniki dokonał się w ostatnim wieku)? I co by to nie miało znaczyć to teraz wiemy, że w Siołkowicach miano zastępstwo… na stuczne gnoje. Czy aby wszyscy wiedzą co to były barchany lub perkaliki i to, że w sklepie nie tylko chleb owijano czyt. pakowano w gazety? Zresztą kto dziś pisze, że sprzedaje dobrze utrzymaną, mało używaną bryczkę, za cenę za która u Szajcy w Chróścicach można już było dostać 57 nowych kołowców. Dzisiaj sprzedaje się dobrze utrzymane i mało używane auta lub samochody. O bryce mówi się tylko w mowie potocznej czyli żargonem. Czy mistrz piekarnictwa przyjąłby posadę w miejscowej piekarni tylko dlatego, że we wsi znajduje się kościół nie mówiąc już o tym, że ostatnimi czasy padają (piekarnie) jak ścięte grzyby po deszczu? Sądzić też należy, że dzisiaj ludzie są lepsi i bardziej życzliwi dla siebie. Bo kto ostatnio widział w prasie choćby elektronicznej anons z przeprosinami za wyrządzoną krzywdę czy obelgę? Po co, przecież dzisiaj ludzie się wzajemnie nie obrażają. I tym optymistycznym akcentem kończymy nasz krótki felietonik, życząc wszystkim czytelnikom i odwiedzającym rubrykę i stronę Kalejdoskopu historycznego, wszystkiego dobrego i więcej uśmiechu w nadchodzącym Nowym 2022 Roku.

Kontynuując korzystanie z witryny, zgadzasz się na używanie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close